Exclusive Content:

Dezeen Awards 2022 reveals studio winners

Dezeen Awards has introduced the winners of the...

Worklab by Baldanzi & Novelli designers for Narbutas

Dezeen Showroom: design studio Baldanzi & Novelli designers...

Shifting Towards Sustainability with Alicia Lahey of Humble Snacks – PRINT Journal

PRINTCast: The PRINT Podcast Studio is a curated...

Forest retreat in Valle de Bravo consists of stone and laminated timber

Array


CF Taller de Arquitectura and Merodio Arquitectos have accomplished a trip dwelling in Mexico’s Valle de Bravo utilizing glue-laminated timber beams to create vivid and spacious rooms that open out to the encircling forest.

The 430 square-metre Casa El Pinar is sited on a steep plot in Valle de Bravo, a trip vacation spot on lake Avándaro, roughly 150 km from Mexico Metropolis.

CF Taller de Arquitectura and Merodio Arquitectos accomplished a house in Valle de Bravo

The design makes the many of the lot’s steep topography by making a basement that homes the assist areas and constructing the primary degree of the house above it.

This ensures that the dwelling areas can open out to the house’s yard with none elevation change.

Bedroom and trees in Mexican home
The house steps down the steep hill on the positioning

“The fixed visible reference to the forest, in addition to the quiet it supplies, contributes to the tranquil environment of the area,” mentioned CF Taller de Arquitectura and Merodio Arquitectos.

Tough-cut stone was used to clad the plinth of the home, which contrasts with the concrete building of the primary degree.

Backyard of mass-timber home in Valle de Bravo
Laminated timber, stone and concrete have been used for the design

Entry to the house is through a staircase that’s sheltered from the realm’s heavy rainfall by the upstairs ground, which hangs over the driveway.

“A stone staircase, nearly hiding in plain sight in opposition to the basement wall, results in the primary door,” mentioned the staff.

Concrete home in Valle de Bravo
A staircase leads as much as the primary degree

From right here, the entry results in the dwelling and eating rooms, that are separated by an inside courtyard that encloses a sweetgum tree.

“A glass-enclosed central courtyard bodily separates the primary public areas whereas sustaining a visible connection, creating a way of flowing spaciousness,” the structure studios defined.

Tree in the middle of Valle de Bravo
A glass-enclosed courtyard holds a tree

Every of the residents’ three bedrooms is positioned alongside a hall that culminates in the lounge. The elevation distinction on the positioning permits every room to open onto the yard through full-height glass partitions.

“Flooring-to-ceiling home windows let within the heat of the daylight,” mentioned CF Taller de Arquitectura and Merodio Arquitectos.

Home with mass timber in Valle de Bravo
A lot of the structural materials was left unfinished

“The luxurious of the spatial high quality of every of the rooms lies within the subtlety of the design and the fixed view of the forest,” the staff added.

On the reverse finish of the house, there’s a standalone construction for friends.

Walkway between the two structures
A seperate construction holds a visitor home

This separate quantity was additionally constructed utilizing wooden, metal, and concrete, and comprises its personal lounge space downstairs and a bed room that’s elevated above the remainder of the house.

The house’s pitched roof is supported by glue-laminated pine beams.

Concrete walls in bedroom of Valle de Bravo home
Most of the rooms open up on to the outside

The architects selected to go away this materials uncovered and to line the underside of the roof in plywood to spotlight the fabric’s use.

“The sloped roof responds each to the heavy rains within the space and the need to seize daylight,” mentioned the design staff.

The architects sought to make use of a restricted palette, leaving most supplies uncovered. The primary finishes discovered all through the home embrace polished concrete, wooden, and black metallic accents on the doorways and home windows.

“The challenge is straightforward and sincere in essence. As a substitute of present individually, the construction and the finishes mimic one another; they’re one and the identical,” mentioned CF Taller de Arquitectura and Merodio Arquitectos.

Bathroom with middle and wood accents and skylights
Black metallic accents the home windows and doorways

Casa El Pinar was accomplished final 12 months by the 2 studios, that are based mostly in Mexico Metropolis. CF Taller de Arquitectura is led by Cesar Flores, whereas Merodio Arquitectos was based by Mikel Merodio.

Different properties within the surrounding space embrace a house topped by 4 intersecting gabled roofs that was designed to adjust to strict native constructing laws whereas nonetheless providing a recent design and a house with an outsized high ground clad in corrugated metallic.

The pictures is by Rafael Gamo.


Architects: César Flores (CF Taller de Arquitectura) and Mikel Merodio (Merodio Arquitectos)
Design staff: Jessica Cano, Ana Voeguelin, Nadia Martinez, Bruno Huerta, David Gordillo
Lighting: ILWT
Water assortment system: SPL Sistemas Pluviales
Water remedy system: TIM Tecnologías Integrales Medioambientales

Latest

The Pink Home by David Kohn Architects named RIBA Home of the 12 months

The Pink Home in southwest England by London...

These Are the Smells of Life and Sustenance – PRINT Journal

Each night time, there's one other celeb Christmas...

Kelly Wearstler showcases Nudo furnishings in fabric-draped set up

American designer Kelly Wearstler has unveiled her Nudo...

Level Me Towards the Actual – PRINT Journal

1 — Popped all the way down to London...

Newsletter

spot_img

Don't miss

The Pink Home by David Kohn Architects named RIBA Home of the 12 months

The Pink Home in southwest England by London...

These Are the Smells of Life and Sustenance – PRINT Journal

Each night time, there's one other celeb Christmas...

Kelly Wearstler showcases Nudo furnishings in fabric-draped set up

American designer Kelly Wearstler has unveiled her Nudo...

Level Me Towards the Actual – PRINT Journal

1 — Popped all the way down to London...

Gema Arquitetura brings color to Sallve workplaces in São Paulo

Shades of pink, purple and yellow run by...
spot_imgspot_img

The Pink Home by David Kohn Architects named RIBA Home of the 12 months

The Pink Home in southwest England by London studio David Kohn Architects has been named the RIBA's Home of the 12 months for...

These Are the Smells of Life and Sustenance – PRINT Journal

Each night time, there's one other celeb Christmas particular to look at: The Osmond Brothers, sporting shearling coats just like the one my...

Kelly Wearstler showcases Nudo furnishings in fabric-draped set up

American designer Kelly Wearstler has unveiled her Nudo furnishings assortment in an set up at stone firm Arca's showroom throughout Miami artwork week. The...