Exclusive Content:

Emilieu Studio varieties cell furnishings from native supplies for design college

Moveable furnishings crafted from outdated ship sails and...

Does Your Model Precisely Mirror Your Recruiting Provide? – PRINT Journal

In each the authorized and monetary providers areas,...

Level Me Towards the Actual – PRINT Journal

1 — Popped all the way down to London...

Solid Home extension by EBBA has brown concrete and vaulted ceiling

Array


EBBA Architects has accomplished a home extension in east London that mixes brutalist-style supplies with particulars impressed by a traditional Roman villa.

The mission, known as Solid Home, is a rear extension to a Victorian terraced home, creating an enlarged room incorporating a kitchen, a eating house and a conservatory.

EBBA’s design options quite a lot of distinct particulars, together with brown pigmented concrete surfaces, wood-panelled home windows, a vaulted ceiling and a climbing-plant wall.

Exterior surfaces embrace a subtly brown-toned concrete

The goal was to mix extremely textured utilitarian supplies, typical of brutalist structure, with a extra traditional formal association.

“We began with two photos in thoughts,” mentioned architect Benni Allan, founding father of the London-based studio.

“One was of a backyard framed by a closely textured sculpted inside, and the opposite was of a central house in a Roman villa, akin to Can Lis by Jørn Utzon,” he advised Dezeen, referring to a well-known Seventies summerhouse in Mallorca.

“The ambition was to have the ability to use trustworthy supplies with easy detailing, as a approach of stretching the shopper’s funds.”

Pivoting door
A pivoting door connects dwelling areas with the backyard

Solid Home belongs to a younger couple with a new child child and a pet dachshund.

The brand new format goals to offer them with sensible areas that can be utilized in numerous methods, for internet hosting company, working from residence or downtime.

Vaulted ceiling inCast House extension by EBBA
Vaulted ceilings outline the kitchen space

Adjustments in ceiling top and flooring stage subtly divide three zones.

The kitchen is extra intimate, with the vaulted ceiling overhead, whereas the adjoining eating house is extra generously proportioned, with a skylight herald loads of daylight from above.

Three steps down is a versatile house on the similar stage because the backyard. A big pivoting glass door offers entry to the terrace past.

“The format was meant to create small pockets that one can nestle into,” mentioned Allan.

Dining space in Cast House extension by EBBA
The eating space includes a cork wall and climbing crops

The title Solid Home refers back to the subtly brown-toned concrete components, which the architect mentioned have been constructed utilizing a pigmented eco-cement.

Uncovered each in and out, these easy columns give the construction a way of solidity.

Kitchen with marble counter
Kitchen cupboards match the wood-framed home windows

Comparable earthy tones function elsewhere, within the stained timber joinery, brickwork flooring, clay plaster wall finishes and a cork function wall.

“We wished to make use of supplies that will add heat to the inside,” mentioned Allan.

“The orientation of the home permits the solar to flood the extension in any respect hours of the day, which helps the supplies seize the sunshine and alter all through the day.”

Chair by Benni Allen
A chair from Allen’s Low Assortment offers a seat with a view of the backyard

EBBA is a newly established observe, with latest initiatives together with a warehouse residence and the Development Abilities College at London’s Olympic Park.

Solid Home continues the studio’s ethos of “discovering methods of creating extra with much less”. The mission additionally concerned refurbishing the remainder of the home.

Exterior of Cast House
A brick flooring extends out to kind a terrace

The extension is accomplished with an addition by its homeowners, one in every of whom works as an inside design stylist. The couple put in a criss-crossing wire grid on one wall, offering a assist system for climbing crops.

“Each are eager gardeners and massive believers of getting nature all through the house,” added Allan. “It’s a completion they’ve been working in direction of since they moved in.”

The images is by Nick Dearden.

Latest

Verso reveals eclectic items by 23 designers in Brooklyn condominium

Native gallery Verso has exhibited one-off and restricted...

Sustainable & Inclusive Baking – PRINT Journal

How can we bake a greater world, one...

Dezeen celebrates around the globe forward of Dezeen Awards entry deadline

Earlier this week Dezeen co-hosted dinners in New...

Motion as Design – PRINT Journal

Returning to the dance ground after an extended...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Verso reveals eclectic items by 23 designers in Brooklyn condominium

Native gallery Verso has exhibited one-off and restricted...

Sustainable & Inclusive Baking – PRINT Journal

How can we bake a greater world, one...

Dezeen celebrates around the globe forward of Dezeen Awards entry deadline

Earlier this week Dezeen co-hosted dinners in New...

Motion as Design – PRINT Journal

Returning to the dance ground after an extended...

OMA converts derelict Detroit bakery into Lantern arts centre

Dutch studio OMA has transformed an early-1900s bakery...
spot_imgspot_img

Verso reveals eclectic items by 23 designers in Brooklyn condominium

Native gallery Verso has exhibited one-off and restricted version designs by 23 designers in varied rooms of a newly constructed Brooklyn condominium constructing...

Sustainable & Inclusive Baking – PRINT Journal

How can we bake a greater world, one scrumptious chunk at a time? Be a part of us as we delve into the...

Dezeen celebrates around the globe forward of Dezeen Awards entry deadline

Earlier this week Dezeen co-hosted dinners in New York Metropolis and London to have fun NYCxDesign and Clerkenwell Design Week respectively forward of...